خاطرات
گروهی از دانشمندان 5 میمون را در یک قفس قرار دادند و نردبانی که بالای آن موزی را قرارداده بودند، در این قفس گذاشتند.
هر مرتبه که یک میمون از نردبان بالا می رفت، دانشمندان بقیه میمونها را با آب سرد خیس می کردند.
پس از مدتی هرگاه که میمونی از نردبان بالا می رفت، بقیه میمونها وی را کتک می زدند.
پس از آن دیگر هیچ میمونی علیرغم میل درونی جرات بالا رفتن از نردبان را پیدا نمی کرد.
سپس دانشمندان تصمیم گرفتند که یکی از میمونها را عوض کنند. اولین کاری که میمون جدید انجام داد آن بود که از نردبان بالا رفت. بلافاصله بقیه میمونها او را کتک زدند. پس از چند مرتبه تکرار این ماجرا، عضو جدید یاد گرفت که نباید از نردبان بالا برود، هر چند که دلیل آن را نمی دانست.
دومین میمون نیز تعویض شد و همین ماجرا اتفاق افتاد. میمون تعویض شده اول هم، در کتک زدن میمون دوم شرکت کرد. میمون سوم تعویض شد و ماجرای کتک زدن مجددا تکرار شد. میمون چهارم تعویض شد و ماجرای کتک زدن مجددا تکرار شد و میمون پنجم تعویض شد.
در نهایت پنج میمون در قفس بودند که هیچکدام هرگز با آب سرد خیس نشده بودند و هر بار که یک میمون برای بالا رفتن از نردبان تلاش میکرد او را کتک میزدند.
اگر امکانپذیر بود که از میمونها سوال شود که چرا میمونی که از نردبان بالا می رود را کتک می زنند، قطعا جواب این می بود که «نمیدانم، این روشی است که همیشه انجام میشود!»
چرا ما عملکرد خود را همیشه یکسان انجام می دهیم اگر راه های مختلف دیگری نیز وجود دارند؟
کارشناس بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت استان قزوین گفت : تشخیص زودهنگام بیماری کم کاری تیرویید مانع از عقب ماندگی ذهنی در نوزادان مبتلا به این بیماری میشود.
فهیمه مصطفایی روز دوشنبه در گفت وگو با ایرنا در قزوین افزود:تاخیر در شناسایی و درمان این بیماری عوارض جبران ناپذیر مغزی و به ویژه کاهش شدید ضریب هوشی در مبتلایان را به همراه خواهد داشت.
وی اظهار داشت : یکی از عوامل مهم در موفقیت برنامه غربالگری ، نمونه گیری درست و دقیق است که در برنامه غربالگری کم کاری مادرزادی تیرویید در ایران نمونهگیری از پاشنه پا در سه تا پنج روز بعد از تولد انجام می شود.
مصطفایی افزود: براساس نتایج برنامه غربالگری کم کاری مادرزادی تیرویید پس از نمونهگیری از ? ???هزار و ? ????نوزاد در استان قزوین ، ? ???نوزاد مبتلا به این بیماری شناسایی شدند که تشخیص زودهنگام آن مانع از ابتلا نوزادان به عقب ماندگی ذهنی شده است .
این کارشناس ،اختلال در تکامل کامل یا نسبی تیرویید، اختلال در جایگزینی نابجای تیرویید در دوران جنینی ، مصرف داروهای ضد تیرویید و حاوی مقادیر زیاد ید و اختلالات ارثی را از شایعترین دلایل بروز بیماری کم کاری تیرویید برشمرد.
مصطفایی میزان بروز بیماری کم کاری مادرزادی تیرویید را یک در سه هزار تا چهار هزار تولد در جهان برشمرد و گفت : این رقم در کشور یک در هزار تولد زنده است.
این کارشناس افزود: این مطلب حاکی از میزان بروز بالای بیماری در جهان می باشد که به دلیل کم و غیراختصاصی بودن علایم و نشانههای این بیماری در اوایل دوران شیرخوارگی و نوزادی در اغلب موارد تشخیص بیماری باتاخیر صورت میگیرد.